Misschien is de titel en bijhorende foto wat misleidend, maar ik wil graag de aandacht vestigen op het boek met de gelijknamige titel.
1001 Films Die Je Moet Gezien Hebben vond ik per toeval in de plaatselijke bibliotheek. Ik was op zoek naar wat Art Of – boeken (die ze blijkbaar niet hebben) en deze dikke jongen lokte me met zijn veelbelovende titel. Na het een half uur in de foyer te hebben doorbladerd, ontleende ik het dus maar. Nog geen seconde beklaagd.
1001 Films Die Je Moet Gezien Hebben, oorspronkelijk 1001 Movies You Must See Before You Die, is geen nieuw boek. Oorspronkelijk uitgebracht in 2003 wordt het wel regelmatig ge-updatet.
Geen 1000 maar 1001 films
De films staan gemakkelijkheidshalve chronologisch gerangschikt. Van het hopeloos gedateerde Le Voyage dans la lune (1902, Georges Méliès) tot Life Of Pi (2012, Ang Lee) krijg je – verrassing – 1001 films voorgeschoteld.
Naast alle relevante informatie over regisseur, acteurs, lengte film en gewonnen prijzen plaatst schrijver Steven Jay Schreider er een korte synopsis en de reden om het aan de lijst toe te voegen bij. Vooral dat laatste, de rest vind je immers op Wikipedia, is waar het boek zijn waarde toont.
Is het feilloos? Waarschijnlijk niet. Samen praten over wat nu de beste film aller tijden is leidt steevast tot verhitte discussies.
Uiteindelijk zal iedereen wel favorieten hebben dat niet in het boek zijn opgenomen, of fronsen bij de titels die er wel in staan. De aanwezigheid van The Naked Gun (1988) kan in deze zin de polemiek wat aanwakkeren. Hoewel, Leslie Nielsen speelt zijn personage Frank Drebin op geniale wijze.
Maar je kunt niet ontkennen dat schrijver hier een superhandig naslagwerk heeft gemaakt.
Dus raad ik jullie aan dit boek aan te schaffen. Je vind het makkelijkheidshalve bij Bol.com of Standaard Boekhandel, maar niets houd je tegen het elders te kopen.
We can do it the easy way
Wie ofwel te gierig is, ofwel niet graag leest, kan onderstaand YouTube-filmpje van Jonathan Keogh bekijken. Hij monteerde flarden van alle films in één grote supercut. Een schijnbaar onmogelijke opdracht waar hij ruim een jaar over deed voor het klaar was.
[sgmb id=”1″]