[perfectpullquote align=”full” cite=”Koen de Brabander” link=”” color=”” class=”” size=””]“Het boek heb ik geschreven omdat ik afscheid wou nemen van de nostalgische melancholie naar de jaren ’80 en de fantastische kindertijd die ik had. Dat van dat afscheid is mislukt: ik blijf er nog steeds elke dag vol heimwee aan terugdenken. Daarom heb ik er een mooi boek over geschreven.”[/perfectpullquote]
Het achterliggend idee van Koen de Brabander is eenvoudig uit te leggen. In 8-bit Kids – Growing Up With The Commodore 64 wil de auteur zijn liefde voor zijn favoriete computer en die onbezonnen kindertijd huldigen.
De cover belooft een nostalgische trip naar de vroege jaren 80 en de glorietijd van de C-64. Maar blijkt het boek al even memorabel?
8-bit Kids
Het boek is ingedeeld in 3 duidelijk afgebakende hoofdstukken.
Alles start met een chronologische, maar behoorlijk academische, opsomming van de verschillende personal computers en consoles die voor de Commodore 64 werden geproduceerd. Ook de decennia lange strijd tussen Apple en Microsoft start in die jaren. Op zich is het fascinerend om de evolutie naar de eerste echte gamecomputers te zien, en noodzakelijk om de tijdsgeest van het geheel te kaderen. Alleen leest het wat als een Wikipedia bijdrage. Het swingt niet.
Gelukkig schuilt de kracht van dit hoofdstuk niet in de inhoud. De nostalgische vlam wordt aangewakkerd door de vele oude reclame foto’s en originele game reviews.
[perfectpullquote align=”full” cite=”pagina 55″ link=”” color=”” class=”” size=””]“I rushed home and lost no time explaining to my parents the advantages of this “affordable computer for all.”[/perfectpullquote]
Het middenstuk vormt het hart van 8-bit Kids – Growing Up With The Commodore 64, en leest als een trein. Daarin vertelt Koen de Brabander een hoogst persoonlijke verhaal over die eerste ervaringen met de C-64 en hoe het onlosmakelijk aan zijn kindertijd is verbonden.
Over hoe hij en zijn vrienden niet alleen uren spendeerden met het spelen van, maar vooral het zoeken naar games. Over – dat vergeten we tijdens het vingerwijzend dwepen met die goede oude tijd wel eens – het eindeloos trage laden.
Over ouders wijsmaken dat je die computer nodig hebt om “te studeren”. Hebben we die smoes niet allemaal ooit gebruikt?
Eindigen doet het boek met anekdotes van de 8-bit Kids die de Kickstarter hebben gesteund. Mede door deze gulle backers werd het project mogelijk gemaakt.
[perfectpullquote align=”full” cite=”pagina 81″ link=”” color=”” class=”” size=””]“We soon learned that a stunning game didn’t necessarily mean a brilliant game. The catch phrases on the cover “stunning graphics” and “a thrilling experience” were not always so stunning and thrilling on-screen.”[/perfectpullquote]
8-bit Kids – Growing Up With The Commodore 64 aanraden is een dubbeltje op zijn kant.
Een omvattend overzicht over het gamen met de Commodore 64 ga je binnen de pagina’s niet vinden. Dit boek is hoofdzakelijk bedoeld voor wie in deze periode is opgegroeid, en zijn dagelijkse portie nostalgie nodig heeft. De talrijke foto’s en oude promotieprenten toveren gegarandeerd een glimlach op je gezicht.
Meer informatie naar prijs en levering vind je hier.
[sgmb id=”1″]
Ik vond de film beter.