Capitaine Flam, La bataille des planètes/Gatchaman, Ulysses 31, Goldorak en Albator. Hoewel ik weinig begreep van de Frans-gedubde animatiereeksen dat Club Dorothée programmeerde had ik er als kind een grote affiniteit mee. In die periode waar Star Wars een centrale rol speelde, nam ik alles in me op wat enigszins naar science fiction rook. Albator was mijn favoriet, en dat voornamelijk omwille van zijn ruimteschip Arcadia.
Natuurlijk oogt moderne animatie veel mooier. Maar fascinerende personages, epische verhaallijnen en pure ongebreidelde fantasie? De piratenvlag wapperend op een ruimteschip? Neen, you can’t beat the classics. Glijdend op de golven nostalgisch sentiment kocht ik daarom de eerste delen van de manga Captain Harlock (de Internationale naam voor Albator).
Space pirate Captain Harlock – Dimensional Voyage
Leiji Matsumoto (schrijver), Kouchi Shimahoshi (tekenaar)
Seven Seas Entertainment, 7 volumes, 180 pagina’s
Wat moet je als leek over Captain Harlock weten?
In de toekomst heeft de mens het heelal verkend en zijn de besten, de slimsten en de rijksten zich op andere planeten gaan vestigen. De Aarde, dat enkel nog de resterende bevolking herbergt, wordt geleid door corrupte en incompetente politici. De Mazon, een buitenaards ras, acht de tijd rijp om de Aarde aan te vallen en te koloniseren. De enige hoop van de mensheid is Captain Harlock, een ruimtepiraat die contradictorisch door de regering wordt opgejaagd. Meer vertellen is de plot vrijgeven.
Kan Captain Harlock mijn hoge verwachtingen waarmaken?
Absoluut, Captain Harlock Space Pirate Dimensional Voyage leest als een trein. Helaas rijd je soms op een hogesnelheidstrein door de weinige tekst. Niet dat er weinig verhaal is. Het bouwt enkel te traag op.
Schrijver Leiji Matsumoto hanteert het less is more – principe. In tegenstelling tot zijn Amerikaanse tegenhangers waarin de superheld duidelijk de hoofdrol speelt, fungeert Captain Harlock optimaal op de achtergrond. Het zijn de lotgevallen van zijn bemanning en zijn tegenstanders die de kern van zijn verhaal vormen.
Wat nadrukkelijk doorsijpelt is het belang van eer in de strijd voor Harlock. Zo weigert hij zijn vijand aan te vallen omdat die zich onvoldoende kan verdedigen. Een bode van de Mason wordt gespaard ondanks haar boodschap van oorlog. In Captain Harlock schuilt een militaire traditie die de wereld rondom hem is vergeten.
Verdict
De manga is een aanrader voor de fans van de oude animatiereeks. Net als in de originele tekenfilm worden de figuren haast cartoonesk neergezet. Het staat ver weg van de steriele aanpak van de live-action verfilming. Hoewel die visueel verblufte, was de charme verloren.
Op basis van deze manga heb ik trouwens de Captain Harlock: The Classic Collection besteld.
[sgmb id=”1″]