Onlangs vroeg een trouwe lezer, Michael M., me via de blog wat mijn favoriete films uit de jaren 80 zijn? Blijkt dat ik dit als zelfverklaarde en zelfvoldane 80’s fan nog niet heb gedaan. En dat voelt niet alleen Michael M., maar wellicht elke volger van deze blog, als een gemis aan.
Tot vandaag.
Mijn favoriete 80’s films
Hoewel ik snel aan de vereiste 10 titels kom, wordt snel duidelijk dat ik er geen volgorde in kan plaatsen. The Empire Strikes Back (1980) op de eerste plaats is evident. Maar daarna wordt het moeilijker. Dus laat ik de nummering vallen. Je doet de films enkel oneer aan.
Om het mezelf onnodig moeilijk te maken, heb ik enkele criteria gehanteerd.
- De jaren 80 starten in 1980 en eindigen in 1989.
- Enkel films die ik daadwerkelijk bij release in de bioscoop heb gezien komen in de lijst. First Blood (1982), Escape From New York (1981) en The Terminator (1984) zag ik pas veel later op VHS. Die films mocht je enkel kijken als je ouder dan 18 jaar was, en die restrictie werd strikt nageleefd.
- Om vooral mezelf te entertainen vermeld ik er de bioscoop bij waar ik het heb gezien. In mijn jeugd zat ik elke zaterdag – het voor-en nadeel van een Horeca kind te zijn – wel ergens in een Oostendse cinema.
The Blues Brothers (John Landis, 1980)
Belangrijkste acteurs: Dan Akroyd, John Belushi, Carrie Fisher
Bioscoop: Ciné Studio
Waarom in de lijst: Deze film heeft alles. Humor, actie, autostunts, vreemde cameo’s en vooral veel goede muziek. Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles en Cab Calloway. Dankzij The Blues Brothers leerde ik de wereld van de Rhythm & Blues kennen.
Favoriete scène: De wilde achtervolging in het winkelcentrum op de tonen van Can’t Turn You Loose (Otis Redding).
Erfenis: De soundtrack blijft een vaste waarde in de auto. De sequel Blues Brothers 2000 (1998) heeft een meesterlijk jamsessie in aanbieding, maar kan totaal niet tippen aan het origineel.
Raiders Of The Lost Ark (Steven Spielberg, 1981)
Belangrijkste acteurs: Harrison Ford
Bioscoop: Ciné Studio
Waarom in de lijst: Raiders Of The Lost Ark is een non-stop rollercoaster dat vooral episch aanvoelt. De iconische held versus de ultieme slechteriken. Zo hoort een avonturenfilm te zijn.
Favoriete scène: De achtervolging waar Indiana Jones de Ark probeert terug te krijgen van de Nazi’s is puur genieten.
Erfenis: De film blijft volledig overeind. De opvolger Indiana Jones and The Temple Of Doom ( 1984) is misschien nog beter, maar Indiana Jones and The Last Crusade (1989) slaat de bal mis. Indiana Jones and The Kingdom Of The Crystal Skull (2008) toont pijnlijk aan dat je klassiekers best met rust laat.
Go For It (Enzo Barboni, 1983)
Belangrijkste acteurs: Bud Spencer, Terrence Hill
Bioscoop: Forum
Waarom in de lijst: Naar een nieuwe Bud Spencer & Terrence Hill keek je uit. Dat lijkt moeilijk te geloven, maar voor mij was een middagje met de 4 Vuisten een belevenis. Ik kies voor Go For It, hun enige echt goede film in de jaren 80.
Favoriete scène: De grootse knokscène in het cruiseschip. Een trucker, een wijsneus en enkele domme handlangers; meer heb je soms niet nodig.
Erfenis: Deze films blijken moeilijk om te herbekijken, maar de chemie tussen de hoofdrolspelers is onnavolgbaar.
The Empire Strikes Back (George Lucas, 1980)
Belangrijkste acteurs: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill
Bioscoop: Capitole
Waarom in de lijst: De film die mijn wereld veranderde, en waarna niets ooit nog hetzelfde zou zijn. Ik blijf mijn vader eeuwig dankbaar dat hij zijn 7-jarige zoon naar de Capitole meenam. Die eerste trompetten van 20th Century, het duel in de sneeuw, de jacht tussen de asteroïden, de drama van Bespin en dat finale gevecht tussen Darth Vader en Luke Skywalker, The Empire Strikes Back is het summum. Dit is de maatstaf voor elke science fiction fantasy film.
Favoriete scène: Never tell me the odds. De Millenium Falcon wordt na de vlucht van Hoth door het keizerrijk opgejaagd, waardoor ze noodgedwongen een asteroïdengordel invliegen.
Erfenis: Als Empire je eerste film is, vallen alle andere tegen. Het vervolg Return Of The Jedi (1983) loste amper de verwachtingen in. Enkel Rogue One: A Star Wars Story (2016) en het middenstuk van Episode III: Revenge Of The Sith (2005) (dank u Johan voor de correctie – red.) halen het niveau dat ik met Star Wars associeer.
Ghostbusters (Ivan Reitman, 1984)
Belangrijkste acteurs: Bill Murray, Dan Akroyd, Sigourney Weaver
Bioscoop: Capitole
Waarom in de lijst: Daar werd zo hard naar uitgekeken. Na de single Ghostbusters (Ray Parker jr.) met bijhorende clip wou iedereen de film zien. Vergeet niet dat we in die jaren geen Internet vol trailers hadden. Hoe goed de film ook is, en hoe sterk Bill Murray staat te acteren, de film heeft een groot deel van zijn succes aan die single te danken.
Favoriete scène: Slimer in het hotel.
Erfenis: Ik val in herhaling, maar ook deze klassieker blijft makkelijk overeind. Beschouw dit als de enige Ghostbusters die je moet zien. De sequel uit 1989 is teleurstellend, en de laatste remake (2015) ban je best uit je herinneringen. De tekenfilmreeks raakte me nooit.
Commando (Mark L Lester, 1985)
Belangrijkste acteurs: Arnold Schwarzenegger
Bioscoop: Capitole
Waarom in de lijst: One-liners, explosies en geweld. Veel geweld eigenlijk. Commando is Schwarzenegger Grand Cru.
Favoriete scène: Voor hij zijn ultieme aanval inzet maakt de held zich klaar. Bekijk de gear up scene hier. Kort, maar bekijk het door de ogen van een puber.
Erfenis: De acteur zal altijd wel met The Terminator of zelfs Conan vereenzelvigd worden, maar John Matrix blijft toch mijn favoriet.
Beverly Hills Cop (Martin Brest, 1984)
Belangrijkste acteurs: Eddie Murphy
Bioscoop: (de vernieuwde) Rialto
Waarom in de lijst: Halverwege de jaren 80 kon Eddie Murphy niets verkeerd doen. Ik kende hem niet als komisch, maar als actieheld. Beverly Hills Cop mag dan het standaard “vuilgebekte agent zet stad op stelten, maar rolt een crimineel netwerk op” zijn, maar weinig andere films doen het beter. Een extra ster voor de soundtrack. Die is top.
Favoriete scène: De openingsscène waar agent Axl Foley achteraan een vrachtwagen bengelt.
Erfenis: Alle sequels zijn bedroevend minder. Eddie Murphy vraagt zich ongetwijfeld af waar het fout liep.
Top Gun (Tony Scott, 1986)
Belangrijkste acteurs: Tom Cruise, Val Kilmer
Bioscoop: Rialto
Waarom in de lijst: De film heb ik, en dat kan ik met absolute zekerheid zeggen, 4 keer in de bioscoop gezien. Niet uit vrije wil, maar omdat mijn vader het telkens opnieuw die vliegtuigen wou zien. Nu, ik klaagde niet. Maverick is het type held waar je als 12-jarige naar opkijkt. Behalve als hij zingt natuurlijk.
Favoriete scène: De trainingsgevechten met Jester. Michael Ironside mag je best de Samuel L Jackson van zijn tijd noemen. Die stralen cool uit.
Erfenis: Vorig jaar is me duidelijk geworden dat Top Gun enkel op groot scherm tot zijn recht komt. Met surround die je oren eraf blazen.
Rocky III (1982, Sylvester Stallone)
Belangrijkste acteurs: Sylvester Stallone, Hulk Hogan, Mr. T
Bioscoop: Forum
Waarom in de lijst: Stallone speelt Rocky Balboa zo goed, dat je gelooft dat het personage echt is. Ik wijdde er één van de eerste artikels op deze blog aan, en kun je hier nog eens nalezen.
Favoriete scène: Die finale kamp tegen Clubber Lang.
Erfenis: Hier is mijn passie voor professioneel worstelen gegroeid. Ik wou meer van Hulk Hogan zien. Dankzij ITV, RTL en Sky lukte dat later.
E.T. The Extra – Terrestrial (Steven Spielberg, 1982)
Belangrijkste acteurs: Drew Barrymore
Bioscoop: een Brugse bioscoop waarvan ik me de naam niet herinner
Waarom in de lijst: Janken. E.T. raakt je. Een bomvolle, zaal op het exact zelfde moment horen snotteren, omdat iedereen met de perikelen van – een pre-CGI – ruimtewezen meeleeft, geeft een uniek gevoel. Het snotteren wordt tranen de vrije loop geven bij het epische, voorzien van een niets ontziende score van grootmeester John Williams, I’ll Be Right Here.
Favoriete scène: De achtervolging met de BMX-en en de politie, en de climax waar E.T. de fietsen laat vliegen. Kippenvel als ik er aan denk.
Erfenis: Ik blijf janken. Enkele jaren geleden toonde ik het een mijn oudste zoon. Het klinkt paternalistisch maar het gaf een bevredigend gevoel de film aan een volgende generatie door te geven.
En nu is het aan jullie. 80sGeek is een open blog voor gastartikels. Daarom nodig ik iedereen uit te vertellen over zijn favoriete 80’s film. Jij schrijft het, en ik geef een plaatsje op deze blog. Info@80sgeek.be is een vingertoest, of muisklik, van eeuwige roem verwijderd.
[sgmb id=”1″]
Lekker lijstje, Axel. Bud Spencer & Terrence Hill zijn een leuke verrassing. Overigens hoefde het er niet per se tien te zijn hoor, je mag zoveel films noemen als je wilt.
Nah, 10 is een leuk getal. Dat doet je ook even denken, en nadien keuzes maken.
Bud en Terrence zijn onlosmakend verbonden met de vroege jaren 80. Cinema Plaza in Oostende toonde altijd oudere films, en daar werden hun 70’s “klassiekers” getoond.