Nu ik enkele dagen naar Londen (of London) ben geweest, waan ik me een reisexpert. De hoogste tijd dus om de omschakeling tot travelblogger te maken. Neen, het is misschien een tijdje geleden, maar vroeger bezocht ik de stad op regelmatige basis.
Hoewel ik het benader, ben ik echter niet perfect. Wie bijgevolg tips wil toevoegen kan dat onderaan in de comments doen, of me een seintje geven via het gekende info@80sGeek.be.
Belangrijk
Deze tips komen van een 45-jarige geek die een goede nachtrust in een beter hotel verkiest boven het avontuur in een hostel. Eigenlijk had ik die keuze al 25 jaar eerder gemaakt, toen ik aan de lijve ondervond dat slapen in het bijzijn van dronken Duitsers een onmogelijke zaak leek.
Ik beschouw mezelf old-school wat reizen naar hoofdsteden betreft. Ik maak weinig gebruik van de digitale mogelijkheden, en geef de voorkeur aan een papieren kaart. Jongeren die goochelen met hun smartphone of iPhone, of een datachip hebben ingeplant, zullen hier bijgevolg minder nuttige informatie uithalen.
Voor je naar London vertrekt
- Londen is een multiculturele miljoenenstad, waar zo’n 100 nationaliteiten samen leven. Wie aan xenofobie lijdt blijft dus best thuis. Maar ook agorafobie, claustrofobie, fonofobie, ligyrofobie, agyrofobie en Anglofobie kunnen je trip bemoeilijken.
- De voertaal is Engels. Geen Frans of Duits, en al helemaal geen Nederlands. Al stijgen je kansen wellicht als je Hindi spreekt.
- Hoe gek het ook mag klinken, je overnacht goedkoper in het weekend. Als financieel centrum trekt de stad tijdens de week veel zakenmensen aan. In het weekend is het echter drukker met toeristen. De keuze is vrij eenvoudig. Duur of druk.
- Alles is afhankelijk van de wisselkoers. Als de Britse Pond in verhouding tot de Euro hoog staat, wordt je reis duurder. Houdt daar rekening mee.
- Boek tijdig, en controleer of er tijdens je trip evenementen in de stad doorgaan. Tijdens mijn laatste reis was er zowel bezoek van president Trump, waartegen zo’n 70 000 mensen kwamen betogen, en een kleine loopwedstrijd in de wijk Westminster.
- Bekijk reportages van vloggers op YouTube. Niet alles is even educatief, maar je krijgt een goed beeld van de stad.
Transport
- In Londen is de metro je beste vriend. Leer dus snel hoe de Underground je naar je eindpunt kan brengen. Om het je gemakkelijker te maken heeft elke lijn zijn eigen kleur.
- Koop een Oyster Card. Met deze magneetkaart, die je in elk station kan opladen, kan je vliegensvlug van de Underground gebruik maken. Een groot voordeel is dat er maar een maximumbedrag per dag afgaat. Je kunt ze vooraf bestellen, op de Eurostar of ter plaatse aankopen. Volg deze link voor meer informatie.
- Sommige metrostations zijn behoorlijk druk. Vooral de stations waar lijnen samenkomen of nabij toeristische trekpleisters kunnen beklemmend aanvoelen.
- Download de gratis app Cityplanner. Makkelijk om in je hotel – met gratis wifi – je trip te plannen.
- Gebruik de bus enkel als je 100% zeker weet waar die heen gaat.
- Een taxi nemen lijkt leuk, maar het kost je meer.
Toerist spelen
- Het is tijdsverlies om alles te fotograferen. Tenzij je een leuke selfie wil maken, heeft het allemaal weinig nut. De beste foto’s vind je online, genomen door mensen die dat beter kunnen.
- Blijf vriendelijk. Yes please en thank you zijn geen moeilijke termen, en maken het leven voor iedereen makkelijker.
- In de metro viel het me op. Er wordt gewacht tot iedereen buiten is voor er ingestapt wordt, er wordt rechtgestaan voor oudere mensen. De jonge lichting lijkt het verleerd, maar grotendeels is iedereen hoffelijk.
- Durf een keuze maken. Doseer tijd en afstand. Je kunt onmogelijk alles bezoeken. De eerste dag gaat alles lekker, maar de kilometers kruipen langzaam in je benen.
- Draag stevige schoenen. Londen bezoeken betekent wandelen, slenteren en nog eens wandelen.
Overnachten
- Hoe dichter bij het centrum, hoe duurder. Logisch.
- Omdat de metro je overal brengt, kun je probleemloos iets minder centraal zoeken. Ik raad Whitechapel aan.
- Neem een hotel met ontbijt. Dat spaart tijd uit.
#Food
- De tijd dat de Engelse cuisine tot de slechtste van Europa behoren is voorbij. Door de influx van vreemde culturen is hun keuken gegroeid. Neem nu Brick Lane (opnieuw Whitechapel) waar je naast een overdaad aan Indische restaurants ook heel wat food trucks in de plaatselijke markets vindt. Absolute aanrader is Orange Buffalo met zijn overheerlijke buffalo wings. Bedank me achteraf.
- Houd rekening met fooien. Kijk op je rekening als men service (zo’n 12,50% extra bovenop je aankoopprijs) heeft aangerekend. Is dat niet het geval, dan geef je bovenstaand percentage als drinkgeld.
- Fastfood is makkelijk, maar dat kun je hier ook eten. Gezellig is het trouwens niet. Burger King, KFC en McDonalds worden in de hoofdstraten door toeristen overrompeld.
- Voor je de stad verkent ga je best bij Tesco of Sainsbury langs. In deze kleine supermarkten kun je zeer goedkoop stockeren aan (het noodzakelijke) water en snacks. Profiteer van hun meal deals. Voor £3 had ik bijvoorbeeld een sandwich, een drank naar keuze en een pakje chips.
Shopping
- Ga je voor een langere periode, dan organiseer je best een shopping day. Trek één dag uit dat je enkel gaat winkelen. Get it out of your system.
- Omdat er zoveel grotere en andere winkels zijn, zie je veel artikelen die je wil kopen. Jezelf vooraf de belofte maken dat je niet veel zal kopen, houd je nooit. Het spenderen werkt verslavend. £2 hier, £3 daar, en vrolijk pinnen. Don’t fight it.
- Prijzen verschillen van winkel tot winkel. Gek genoeg vond ik bijvoorbeeld de goedkoopste Jurassic World merchandise in het National History Museum.
- Shoppen is leuk, maar wat je koopt mag je mee naar huis sleuren. Voorzie dus de nodige bagageruimte. In tegenstelling tot een octopus heeft een mens slechts twee armen.
In de volgende blogposten ga ik dieper in op enkele winkels en musea in Londen.
[sgmb id=”1″]
Grappig, ik ben net een paar dagen geweest. Ik ben e al vake geweest, maa was voor m’n dochter de eerste keer. Hebben ons prima vermaakt. Eerste dag een beetje winkelen (Disney Store, Hamley’s, M&M’s world, Lego world en Shrek’s Adventure in de buurt van London Eye. Tweede dag London Eye, Science Museum en National History Museum (niet al te lang) en ’s avonds nog gewinkeld in Westfield. Laatste dag bij vrienden op bezoek.
Hoe valt Shrek mee?
Dat was de prijs meer dan waard. Erg tof gedaan. Een combinatie van acteurs en gerenderde beelden, waarbij je constant door verschillende kamers wordt geleid en ongeveer een uur vermaakt wordt.
Dat plaatsen we dan op ons lijstje voor de volgende reis.