Begin januari zet elke zichzelf respecterende blogger zich aan zijn klavier en probeert hij zo goed mogelijk het voorbij jaar te overlopen. Beste dit, beste dat en misschien een meest teleurstellende. Gelukkig sla ik niet af van dit vertrouwde pad en bied ik meer van hetzelfde. Alleen wordt het moeilijker om op alles een jaartal te plakken. Daarom geen muziek of echte filmkeuzes.
Trommelgeroffel. Het beste van 2023 in een onsamenhangende volgorde. En dit jaar ook met enkele runners-up.
Beste podcast – The Jim Cornette Experience en Jim Cornette’s Drive-Thru.
Jim Cornette neemt geen blad voor de mond. Als worstelhistoricus kan hij putten uit meer dan 40 jaar ervaring (hij werd in de jaren 80 tot 2010 tewerkgesteld in alle belangrijke worstelfederaties) en zijn mening, hoewel steeds controversieel, wordt gewaardeerd. Tenzij hij de jouwe niet deelt. Wekelijks neemt hij, samen met zijn co-host Brian Last, twee 4-uur durende podcasts op. Je kunt ze gepartitioneerd op YouTube bekijken/beluisteren, maar dan missen ze alle context.
Runners-up: Touché (met de onevenaarbare Friedl’ Lesage) en bij momenten kan ik genieten van De Rechtvaardige Rechters. Van de laatste hangt het er wat van af welke gasten de grappen vertellen. Beide vind je op Spotify, of via een ander kanaal, terug.
Beste Vlog – Hot Ones (YouTube)
Bekende gasten eten hot wings, oftwel pikante kippenvleugels. Het YouTube-programma verliest langzamerhand zijn objectieve karakter, maar het blijft heerlijk om te zien hoe de beroemdheden op de steeds pikanter wordende vleugels reageren. Ze kunnen hun nietszeggende antwoorden dan wel goed instuderen, en met veel bravoure ten gehore brengen; eenmaal ze beseffen dat het na de 6e vleugel alleen maar pikanter wordt valt hun masker. Rood aangelopen gezicht, tranen in de ogen en kwijl uit de mondhoeken. Dan pas stapt presentator en interviewer Sean Evans naar de minder evidente vragen over. Er gaat niets boven leedvermaak.
Runners-up: Toy Galaxy met Dan “ik spui 200 woorden per minuut” Larson is een must voor elke fan van zowel de jaren 80 en de gerelateerde merchandise. De sketches van De Ideale Wereld zijn ook zonder hun context van het programma bij momenten hilarisch. Als fan van reizen naar London durf ik al eens een plaatselijke vlog bekijken. Maar het mag niet te lang duren. Meer kijk ik eerlijk gezegd niet. Vlogs beloven steeds meer dan ze tonen.
Beste Televisieprogramma – GEEN
2023 was het jaar waarbij ik het standaard “kabelkijken” aan de kant heb geschoven. Met alle streamingsmogelijkheden (waarover hierna meer), komt het er ook niet meer van. Nu, ik spreek misschien niet de volledige waarheid. Onder lichte dwang van mijn gezin heb ik de eerste helft van het Eurovisiesongfestival gezien. Dat zijn 2 uur van mijn leven dat ik niet meer terugkrijg.
Beste Programma op een streamingkanaal – Bosch Legacy (Amazon Prime)
De beste politieserie van de afgelopen 10 jaar. Punt. Geen enkel seizoen is minder, het niveau blijft constant. Hoeveel series kunnen deze claim nog maken? Acteur Titus Welliver heeft het hoofdpersonage Harry Bosch over de jaren volledig naar zijn hand gezet.
Runners-Up: The Bear (Disney+), Daisy Jones and the Six (Amazon Prime) en Beef (Netflix).
Grootste teleurstelling: Disney’s behandeling van hun Marvel en Star Wars licentie. Secret Invasion, Loki seizoen 2 en Ahsoka zijn ondermaats en getuigen van creatieve luidheid. Ik houd mijn hart vast voor de nieuwe afleveringen van Doctor Who. Het huis van – rechtenvrije – Mickey Mouse trekt die lijn door naar zijn filmafdeling. Indiana Jones and the Dial of Destiny is een gedrocht.
Beste Boek – Gaston & Leo – Met lach en traan (Kobe Van Herwegen)
Als kind sleurde mijn moeder me tweemaal mee naar hun shows in het Casino Kursaal Oostende. Zelfs als kind kon ik er enorm van genieten. Sindsdien is me één ding volledig duidelijk. Niemand, maar dan ook niemand, heeft ooit de plaats kunnen innemen van het grappigste duo uit de Vlaamse komedie. Leo Martin en Gaston Berghmans waren op elkaar ingespeeld en elk kende zijn rol perfect. Leo gaf de voorzet en Gaston maakte het af. Het boek van Kobe Van Herwegen biedt niet alleen een fotografisch overzicht van hun ontstaansgeschiedenis. Naast de heerlijke oude foto’s van de zaalshows lees je genoeg anekdotes. Een ontroerende must.
Runners-up: Anatomy of 55 More Songs: The Oral History of Top Hits That Changed Rock, Pop and Soul (Marc Myers), Vive ma liberté – Arno in zijn eigen woorden (Bart Steenhaut, Josse De Pauw)