Knight Rider, a shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight, a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless, in a world of criminals who operate above the law.
Knight Rider. Cultreeks. De triomftocht van David Hasselhoff. Van 1982 tot 1986 hield de populaire televisieserie rond een charismatische vigilante en zijn pratende auto K.I.T.T. miljoenen kijkers in de ban. Ontsproten uit de vruchtbare fantasie van televisiemaker Glen A. Larson (The Fall Guy, Battlestar Galactica, Quincy, …) werd het een kroonjuweel in zijn indrukwekkend palmares.
Bij kinderen van de jaren 80 blijft de herinnering aan de serie springlevend. Maar wordt het terecht bejubeld? Is Knight Rider perfect? Zoals steeds vertroebelt onze nostalgische kijk de pijnpunten. Al lijkt het onmogelijk om dit meesterwerk te bekritiseren, is het toch tijd voor een kritische benadering.
AI bestond nog niet in de jaren 80
Knight Rider probeert je wijs te maken dat een auto autonoom kan functioneren. AI of Artificial Intelligence stelt K.I.T.T. in staat zelfstandig beslissingen te nemen. Op zich is dat best een creatief uitgangspunt, maar binnen deze context ongeloofwaardig. In 1982 stond deze technologie nog volledig in de kinderschoenen.
Maar laten we toch even in de denkpiste meegaan. Zou deze wetenschap niet eerder voor militaire doeleinden worden gebruikt in plaats het aan de grillen van een joyrider over te leveren. Meer nog, in plaats van filosofische gesprekken met de bestuurder te voeren zou K.I.T.T. als armoured ground control vereist worden enkel tactische informatie door te geven. Geen metafysische benadering van het leven, maar koude harde feiten. Geen Yes Michael maar Sir Yessir.
Een Trans-Am leent zich niet tot stuntrijden
Naast het fabeltje van de AI, vragen de producenten ons ook het quasi vliegwerk van KITT als geloofwaardig te beschouwen. Ik beschouw mezelf totaal geen autokenner, dus vroeg ik het aan een bevriende garagist.
Uit rijdende toestand kan een auto onmogelijk springen. Om dergelijke sprongen te maken dient de aanloop lang genoeg en de schans groot genoeg te zijn. Dat is niet alles, na vliegen volgt landen. Noch de schokdempers noch de assen van dit type model kunnen dergelijke abrupte landing aan. Idem voor het zijdelings rijden. Met andere woorden, het getoonde bevat geen waarheid.
Maar oordeelt u vooral zelf: http://knightriderhistorians.blogspot.be/2013/12/the-fate-of-original-hero-car-revealed.html
Hoe dom kan de politie zijn?
Een zwarte Trans-Am met een herkenbaar rood lichtje. Rijdt aan hoge snelheid over de Amerikaanse wegen. Chauffeur draagt steeds dezelfde lederen jas. Maakt voortdurend verkeersovertredingen. Slaapt achter het stuur. Makkelijk te vinden, toch?
Akkoord, er spelen verzachtende omstandigheden mee, want er was van flitspalen of trajectcontrole geen sprake. Maar toch. Dat de politie er niet in slaagt Michael Knight te pakken is bewijs van vergaande incompetentie. Staat hij überhaupt geseind? Soit, dit is dezelfde politie dat een zwart busje met rode streep ook nergens weet te vinden.
Contradictio In Adjecto
Laten we Michael Knight even onder de loep nemen. Hoe nobel zijn beweegredenen ook zijn, voor de wet blijft hij een vigilante. Hij heeft geen erkende uitvoerende macht. Elke crimineel die hij aan de politie overlevert kan zich nadien op basis van procedurefouten laten vrijspreken.
Trouwens, de lone crusader blijkt een gevaar op de baan. Spookrijder, snelheidsduivel, met zijn roekeloos rijgedrag brengt hij meer mensen in gevaar dan hij er redt. Samengevat, Michael Knight is een egoïst die zich geen zier van zijn omgeving aantrekt.
Acteur redt de reeks
Gelukkig wordt Knight Rider gered door de vertolking van Michael Knight door David Hasselhoff. Ondanks de mager plot toont de acteur dat hij meer charisma in zijn kleine teen heeft dan Samuel L Jackson in zijn gehele lijf. Vergeet KITT, het is enkel dankzij The Hoff dat Knight Rider een megasucces werd.
Nood aan meer noodzakelijke kritiek?
Commando (1985)
Road House (1989)
Masters Of The Universe (1987)
[sgmb id=”1″]
Neemt niet weg dat het een spectaculaire serie was van zijn tijd. Mooie auto, mooi jongen, futuristische wagen, fun, en de goede wonnen altijd. Niet te kritisch zijn op iets die bedoeld is om kids van die tijd te entertainen. Je hebt de muziek intro vergeten. Die was top.
Ik begrijp dat je als grote fan van David Hasselhoff misgenoegd bent over dit kritisch stukje. Maar als je goed hebt gelezen merk je dat ik je idool heb bewierookt.