Mijn besluit staat nog steeds vast. Op 3 en 4 maart 2018 wil ik op de volgende Grote Internationale Playmobilbeurs in Balen met een eigen diorama staan.
Vooral nu ikzelf mijn mede-verzamelaars wat hard heb aangepakt in mijn laatste verslag, is die lichte dwang waar ik het in mijn vorige hoofdstuk over had gewijzigd in stevige prestatiedrang. Dat is dan het nadeel van een grote mond te hebben.
[perfectpullquote align=”full” cite=”Muhammad Ali” link=”” color=”” class=”” size=””]It’s not bragging if you can back it up.[/perfectpullquote]
Stap 2: De ondergrond
Elke goede diorama heeft een stevige ondergrond nodig. Dat is de basis waar alles mee start. Maar als je geen flauw idee hebt welke houtsoort je moet gebruiken, ga je wat rondvragen.
Dirk Detailleur, creatieveling van M.A.D. Diorama’s, en collega Dominique Cobbaert, Technisch Adviseur en STEM-coach, raden zonder verpinken Multiplex aan. Het is niet alleen makkelijk hanteerbaar, maar is veel harder en minder gevoelig voor water dan MDF (Medium Density Fibre Board). Alleen moet je het eerst met een primer behandelen en licht schuren voor je het kan overschilderen. Dat klinkt onmiddellijk als veel werk.
Op de Playmobil Beurs in Oosterhout praat ik met diorama bouwer Ingrid Vermolen – Verharen. Die zweert dan bij MDF. Zolang je het plat legt kan er volgens haar weinig verkeerd gaan. Bovendien kun je het makkelijker met verf uit Action schilderen. Op het diorama dat ze samen met haar echtgenoot heeft gemaakt, valt niets aan te merken. Die ondergrond ziet er nagenoeg perfect uit.
Got Wood?
De keuze komt dus neer op ofwel het duurdere Multiplex en het meerwerk, of het (in mijn ogen) onzekere, maar makkelijkere, MDF. Ik ga voor het eerste. Waarom makkelijk als het moeilijk kan. Bovendien wil ik de kansen tot verkeerd gaan tot een minimum herleiden.
Na online speurwerk beland ik bij Gamma in Brugge. Daar kan ik het materiaal gratis laten versnijden. De tafels op een beurs meten steeds 1 m² groot. Ik laat mijn grootheidswaanzin even varen, en houd het bij 2 vlakken. Als ik mijn concept trouw wil blijven, wordt de kleine oppervlakte door andere toeters en bellen gecompenseerd.
Wie de exacte cijfers wil:
- Multiplex Hardhout FSC
- 12mm dik
- 122 * 61
- Verzaagd in 2 x 1 m²
[sgmb id=”1″]
Ik dacht dat de tafels in Balen 1 op 2 meter waren ?
Vincent, dat was mijn verkeerde interpretatie op dat moment. Nu is het project 4 lopende meter.