Wat zegt u? Goldfinger was de beste? Sean Connery blijft de enige Bond in uw ogen? En u mijnheer, Casino Royal draagt uw voorkeur. Ja, uiteraard de versie met Daniel Craig.
Helaas vergist u zich schromelijk, The Spy Who Loved Me IS de beste Bond-film aller tijden. Sta me toe u van mijn gelijk te overtuigen. Dan sta ik op mijn beurt u toe mij gelijk te geven.
De openingsscène zet de toon
Deze blijft onbetwistbaar de spannendste uit de hele Bond-franchise. Nadat hij de chalet van een zoveelste vrouwelijke verovering verlaat, en hij de skilatten aantrekt, start één van de hoogtepunten van de film. Vergezeld van een funky nummer zet een wilde achtervolging in de prachtige besneeuwde Oostenrijkse bergen in. Links en rechts worden wat naamloze individuen neergeknald. Alles gaat prima, tot de geheim agent een ravijn nadert. Grote paniek! Eindigt de film vroegtijdig? Hij neemt die fatale sprong, en na tergend trage seconden lijken, opent zijn Union Jack parachute en speelt de titelsong.
Soundtrack en titelsong scoren goed
The Spy Who Loved Me verrast omdat John Barry de film niet van zijn herkenbare sound voorziet. Niet getreurd, want vervanger Marvin Hamlisch kwijt zich perfect van zijn taak door hedendaagse invloeden toe te voegen. Luister bijvoorbeeld naar het nummer “Bond 77”, waar de originele Bond-tune een geslaagde disco-update krijgt.
Carly Simon zingt de door hem gecomponeerde de titelsong “Nobody Does It Better“, welke naast “Goldfinger” (Shirley Bassey) en “Live & Let Die” (Paul McCartney & The Wings) één van de meest memorabele uit de reeks wordt. Naast origineel werk hoor je tijdens de film ook andere klassiekers zoals Jarre’s “Lawrence Of Arabia” tijdens James Bond’s tocht in de woestijn.
Niet verwonderlijk wordt de soundtrack in 1978 genomineerd voor enkele leuke prijzen (Academy Awards, Golden Globe en Grammy).
Bond is back. It’s the biggest! It’s the best!
Hoe je het ook benadert, ik kan niet ontkennen dat alle belangrijke plotelementen en personages aanwezig zijn.
Koude Oorlog? Check! KGB? Check! Gadgets en snelle auto’s? Check! Exotische locaties? Check! Actie, explosies en een grote confrontatie? Check!
M? Check! Q? Check! Knappe Bondgirl? Check! Geflipte slechterik? Double Check! Gevaarlijke henchman? Triple check!!
Plaats gerust een check! na elke vraag die u nog rest.
Roger Moore schittert als 007
In een tijdperk waar Sean Connery nog steeds als de enige echte James Bond wordt beschouwd, zet Roger Moore, na twee mindere prestaties waarin hij zijn voorganger poogt te imiteren, een oerdegelijke vertolking als ’s wereld’s bekendste Britse geheime agent eer. Toegegeven, hij doet het iets meer tongue-in-cheek en voegt wat meer suave toe, maar dit is een Bond zoals ik hem graag zie. Bovendien blijven de oneliners (“All those feathers and he still can’t fly!“) hangen.
Een Bond-girl met pit
Het ravissante fotomodel Barbara Bach voorziet de Russische spionne Agent Triple X Anya Amasova van de nodige dosis assertiviteit en seksualiteit. Gekoppeld aan een geloofwaardige achtergrond (ze zweert Bond na de missie te doden omdat hij haar minnaar vermoordde), blijkt ze de evenknie van de chauvinistische Brit en met haar charme leidt ze hem om de tuin. Jammer genoeg verwatert (letterlijk!) haar impact naar de het einde toe en wordt ze tot de eeuwige schaars geklede vamp in nood herleid. Wanneer ze dan uiteindelijk de kans krijgt haar wraak te nemen, belandt ze tot niemands verrassing tussen de lakens van zijn moordenaar. Alles vergeven en vergeten, zoals dat bij spionnen gaat.
De prachtigste locaties en decors
Van de witte Oostenrijkse bergen tot de piramides van Gizeh, van de wagons in de historische Orient Express tot de zonnige kust van Italië; onze geheime agent reist naar de mooiste plekjes op onze aardbol. Maar ook in de wereldbefaamde Pinewood Studios bouwt men de impressionante basis binnenin de olietanker Pilarus, compleet met duikboten en commandopost. Voor de opnames in het interieur van Atlantis, de schuilplaats van de schurk, filmt men in de Bahama’s.
Een sportauto met alle gadgets
Vergeet die aftandse zondagsauto Aston Martin DB5 (oma kan het nog steeds gebruiken voor die zondagse uitstap naar de bakker om de hoek) en bewonder de Lotus Esprit. Deze door Q (ancien Desmond Llewyln) ontworpen bolide oogt heel wat moderner, en is naast standaardopties ook voorzien van enkele leuke extra’s. Gebruiksvriendelijk zijn de handige raketlanceerder, oliespuit, mogelijkheid om je nummerplaat te wijzigen en kogelvrij glas, maar hoeveel auto’s bieden de mogelijkheid om ook als duikboot te fungeren?
Stromberg wil geen one million dollars
Neen, de ervaren Duits-Oostenrijkse acteur Curd Jürgens is perfect gecast als de megalomane industrieel Karl Stromberg. Meer nog, de man straalt met zijn flegmatische vertolking klasse uit, wat vergroot wordt door het gebruik van klassieke muziek wanneer hij iemand laat liquideren. Gedaan met het eisen van losgeld, of bedenken van ingewikkelde (en slecht bedachte) plannen om de wereld te veroveren. De stijlvolle miljardair steelt enkele nucleaire raketten waarmee hij de wereld, want die gaat sowieso aan decadentie en corruptie ten onder, wil vernietigen; waarna we met z’n allen vreedzaam diep in de zee gaan leven. Klinkt logisch en aanlokkelijk, toch?
Een booswicht met slechte mondhygiëne maakt een opmerkelijk debuut
Ik spaar het beste argument als laatste. Jaws, meesterlijk gespeeld door de fysiek impressionante Richard Kiel, gaat de geschiedenis in als de gevaarlijkste henchman waartegen James Bond het opneemt. Stil, zwijgzaam en mysterieus (u komt niets van zijn achtergrond te weten), toont hij weinig medeleven voor zijn medemens. Hij blijft fascinerend omdat hij zo goed als onkwetsbaar is. Noch een elektrische schok, noch een ton grote stenen en noch een gevecht met een echte haai krijgen hem klein. Hij stoft de jas af, trekt de das recht en richt zijn metalen tanden naar de volgende nek. Business as usual.
Haal dus de DVD of Blu-ray in huis, of stream het legaal, en geniet van een stukje filmgeschiedenis. Ik hoor het wel.
[sgmb id=”1″]