Lang wachtte superfan Dennis Van Beek niet om gehoor te geven aan de oproep tot 80’s film herinneringen. Het is dan ook een grote eer zijn bijdrage hier te publiceren.
Als trouw lezer van 80sGeek.be heb ik natuurlijk ook een warm gevoel bij de jaren 80. Wanneer de grote leider van dit blog zijn panelen voor de lezers openstelt dan gaat het jeuken en stel ik ook een persoonlijke top 10 van jaren 80 films samen.
Natuurlijk hanteer ik een volstrekt willekeurige volgorde en zeg ik nergens dat het onbetwistbare toppers zijn. Het zijn wel titels waaraan ik denk wanneer de eighties ter sprake komen.
Flash Gordon (1980)
Mijn fascinatie voor deze film begon met de cd “Greatest Hits I” van
Queen waar de titeltrack van deze film op is te vinden. Het is geen onbetwist hoogtepunt uit het oeuvre van de band maar de manier waarop deze track is opgebouwd en de wijze waarop de fragmenten van deze film erin zijn verwerkt prikkelde de verbeelding van mijn jonge zelf. De film zelf was al vrij snel gedateerd maar was (en is) vanwege zijn hoge foute gehalte nog altijd vermakelijk om te zien.
Trivia: Hoofdrolspeler Sam Jones werd in 2012 door Seth McFarlane (die zelf ook veel van zijn inspiratie haalt uit de jaren tachtig) opgepoetst en kreeg een prominente plek in de speelfilm Ted waarin ie zijn bekendste rol nog eens dunnetjes mocht over doen.
Porky’s (1981)
Deze film speelt in 1954 en begint als het verhaal van een groepje tieners en hun queeste om hun sullige maat van zijn maagdelijkheid af te helpen. Het ontaard uiteindelijk in een strijd tegen de uitbater van de sexclub Porky’s en zijn corrupte broer dewelke hun plannen op dubieuze wijze hebben gedwarsboomd. Veel blote meiden en onderbroekenlol. Wat wil je als jonge kijker nog meer?
Trivia: Deze film is echt een product van zijn tijd en heeft de jaren tachtig niet overleefd. Voor liefhebbers van beroemd naakt is het nog wel een leuke titel om op te zoeken. Kim Cattrall is bij het grote publiek vooral bekend van Sex and the city maar in deze film speelt ze een nymfomane bijgenaamd Lassie.. En ja, er is een beaver shot van La Cattrall.
Blade runner (1982)
De achterkant van enkele Juniorpress strips werden gesierd door de foto’s van een rokende
Sean Young en de aankondiging voor een filmspecial van deze prent. Het is een beeld wat me is bijgebleven. De film boeide. Dat hele idee dat
Harrison Ford al dan niet een replica is was niet zo interessant. Wat me mateloos fascineerde was de strijd van hoofdrolspelers
Rutger Hauer en
Daryl Hannah tegen de vergankelijkheid. Voor mij was dit een eerste film waarin de slechteriken niet in en in kwaadaardig waren.
Trivia: Hollywood is al enige tijd creatief bankroet. Filmmakers hebben deze titel eens afgestoft en zagen mogelijkheden voor een sequel. Later dit jaar zal Blade Runner 2049 verschijnen waarin Harrison Ford weer in de huid van Deckard zal kruipen. Is ie een replica? Who the fuck cares!
The Beastmaster (1982)
Ik heb deze film zo vaak gezien dat ik hem wel kan dromen. Voor mij is het een van de onderschatte titels van de jaren tachtig en een betere film in zijn genre dan Conan the Barbarian.
Trivia: Het slavenmeisje
Kiri was een rol van
Tanya Roberts. Zij beleefde in 1985 het hoogtepunt van haar carrière als
Bond meisje naast
Roger Moore in
A View To A Kill.
Fire and Ice (1983)
De jaren tachtig waren echt een decennium van Sword and Sorcery. Deze film van animatiepionier Ralph Bakshi speelt in de wereld van woeste barbaren en wulpse vrouwen. Wat mij aansprak was de animatiestijl waardoor het leek alsof de tekeningen van John Buscema, bekend van Conan the Barbarian, tot leven waren gekomen. De film had eigenlijk wat langer moeten zijn om echt tot zijn recht te komen. Anno nu is ze echter nog steeds de moeite van het bekijken waard omdat er gek genoeg weinig animatiefilms zijn die zo ongepolijst durven te ogen.
Trivia: Ralph Bakshi onderbrak zijn pensioen voor het maken van een korte animatiefilm getiteld
The last days of Coney Island. Bakshi heeft de film op
YouTube geplaatst zodat iedereen hem kan zien.
Labyrinth (1986)
Weer zo’n typische eighties film die ik heb stuk gekeken. Het is een modern sprookje waarin een piepjonge
Jennifer Connelly een vreemde wereld doorkruist om haar kleine broertje te redden uit handen van de trollenkoning. Een rol van de in 2016 overleden
David Bowie. De echte toppers zijn natuurlijk de crew van
Jim Henson’s fabriek waarin de vele wonderbaarlijke wezens tot leven zijn gewekt.
Trivia: Mocht je deze maand Spider-Man: Homecoming bezoeken dan zou ik zeker letten op de stem van de AI in Spider-Man’s fancy pak. Deze wordt ingesproken door Jennifer Connelly. Op haar 47ste straalt haar ster nog altijd fel in Hollywood.
The Transformers: The Movie (1986)
Het was een vreemde ervaring om de tekenfilms van
The Transformers op tv te volgen. Van het ene op het andere seizoen was de hele setting verandert en waren pijlers onder de serie zoals
Optimus Prime ineens verdwenen. Wat was er gebeurt? Wel, deze film natuurlijk. Een fantastische kijkervaring waarin de Transformers een stuk van hun onschuld verloren en de serie ineens een stuk duisterder werd. Overigens is de film in mijn herinneringen beter dan in 2017 .
It didn’t age well…
Trivia: Het heeft iets bitterzoet dat deze film een van de laatste rollen bevatte van de legendarische acteur Orson Welles. Hij sprak de stem in van de planeet Unicron en was net een jaar voor de bioscooprelease overleden.
Flodder (1986)
Waarschijnlijk mag je dit DE Nederlandse film van de jaren tachtig noemen. Bijna iedereen die de jaren tachtig bewust heeft meegemaakt zag Flodder. Ik weet nog dat de film op tv werd uitgezonden en hoe de volgende dag hele scene’s werden ontleed op het schoolplein. Een unieke gedeelde gebeurtenis voor een generatie. De kreet “Maar buurman, wat doet u nu?” is de quote waarmee je diezelfde generatie laat gniffelen.
Trivia: De jaren tachtig waren sowieso het decennium van Producent/regisseur
Dick Maas. Maas had los van Flodder ook succes met
De Lift en
Amsterdamned. Inmiddels is zijn ster dalende. Zijn productiemaatschappij ging failliet en in 2016 bracht hij de film Prooi uit in de bioscoop dewelke genadeloos flopte.
Full Metal Jacket (1987)
Amai, soms val je in handen van een leraar met principes en moet je een film bekijken waar je misschien te jong voor bent. De opmaat van deze film waarin een jonge soldaat doordraait en een kogel door zijn hoofd schiet was al heftig. Mijn ziel werd pas echt bekrast met de tweekamp tussen het groepje soldaten bestaande uit de mensen waar je net een hele film mee bent opgetrokken en een onbekende sluipschutter die hen een voor een afknalt. Niemand uit mijn klas is het leger ingegaan. En dat wijt ik aan deze film.
Trivia: Ook als je deze film niet kent kan niemand de invloed van deze prent zijn ontgaan. De hip hoppers van de 2 live crew gebruikte de pitch van de Vietnamese prostituee (Well, baby, me so horny. Me so horny. Me love you long time.) als sample in hun track Me so horny. Deze prostituee werd gespeeld door de Brits Chinese actrice Papillon Soo Soo wiens kunsten ook waren te zien in de Bond film A View To A Kill. En dat is dus al de tweede keer dat deze film zich opdringt binnen de lijst.
Twins (1988)
Een broer is groot en onschuldig, de andere is klein en een oplichter. Wanneer je daar Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito daar bij denkt dan heb je de ingrediënten voor een goede komedie. Zover wil ik niet gaan, maar het was de eerste keer dat ik een film in de bioscoop zag. Je eerste bioscoopfilm is als een eerste liefde. Dat vergeet je nooit meer.
Trivia: Hollywood keert terug naar de eighties. Na bijna dertig jaar wordt er de laatste hand gelegd aan een vervolg genaamd Triplets. Hierin blijkt dat deze onwaarschijnlijke tweeling een derde broer had dewelke gespeeld zal worden door een andere eighties naam: Eddie Murphy.
[sgmb id=”1″]
Mooi lijstje ook! Mooi hoor, hoe iedereen op zijn eigen persoonlijke top jaren tachtig films komt. Oscars be damned!
De Oscars kun je als filmliefhebber niet serieus nemen. Pure politiek.
Ieders lijstje is mooi.