[su_quote cite=”Sebastien Pex”]Verzamel voor jezelf en voor niemand anders! Voor mij is verzamelen pure emotie![/su_quote]
In onze vorige aflevering praatten we met Sebastien Pex over zijn verzameling, het graden en het fandealen. Maar binnen de verzamelwereld staat hij synoniem met één franchise, genaamd Transformers.
Misschien handig als je even de achtergrond van de Transformers belicht.
Het verhaal vertelt over de planeet Cybertron, waar een mechanisch ras, dat verdeeld is tussen de goede Autobots en de slechte Decepticons, verwikkeld is in een burgeroorlog. Deze burgeroorlog draait om de macht op Cybertron. Waar de Autobots vechten voor vrijheid van alle levende wezens en geloven in democratie, zien de Decepticons met hun leider, Megatron, dat totaal anders. Peace through tyranny! Al vechtend komen ze op onze Aarde, waar er oneindige bronnen van Energon te vinden zijn, terecht.
En zo komen ze bij ons terecht?
Deze Energon is reden genoeg voor de Decepticons om de aarde op te eisen. Ze willen alles via de ruimtebrug naarCybertron terugsturen, om zo de burgeroorlog te kunnen winnen. De Autobots kunnen dit natuurlijk niet toestaan en blijven op de Aarde om alle levende wezens te beschermen.
Hoe verklaar je zijn wereldwijd succes?
Wat is mooier dan een toy dat meer dingen is? Robot en auto, vliegtuig, truck, insect, stad, dinosaurus of boot, noem maar op. Elk figuur heeft een geheel eigen en herkenbaar karakter, waarin je een held of een favoriet in kan zien. Ik denk ook dat de combinatie van een toylinemet een cartoon en een comicreeks de truc was om dit wereldwijd tot een succes te maken.
Maar het ontstaan van deze Robots In Disguise heeft een hele voorgeschiedenis.
Nu moet ik er even voor zitten, en probeer ik het kort uit te leggen. In 1984 neemt Hasbro het Japanse bedrijf Takara over en wordt hierdoor eigenaar van de Diaclone en Microchange/Microman mallen. Deze laatste zijn succesvolle toylines in Japan, want robots zijn in Japan altijd populair en zeker als ze transformeren. Om het aan het Europese en Amerikaanse publiek te verkopen, wordt er een achtergrondverhaal verzonnen om het concept verder uit te werken. De robots krijgen allemaal een eigen naam en rol. Op basis van dit concept brengen Sunbow Productions een animated series en Marvel Comicseen comic uit. Het marketingplan van Hasbro is nu compleet om vanaf 1984 deze toyline wereldwijd te lanceren.
[su_quote cite=”Sebastien Pex”]Om het aan het Europese en Amerikaanse publiek te verkopen, wordt er een achtergrondverhaal verzonnen om het concept verder uit te werken. De robots krijgen allemaal een eigen naam en rol. [/su_quote]
Was dat het einde van de Japanse reeksen?
De toys van de eerste twee seizoenen zijn bijna geheel gebaseerd op Diaclone enMicrochange/Microman. Vanaf 1985 worden de Transformers onder de nieuwe merknaam en concept opnieuw in Japan uitgebracht. Met Transformers: The Movie uit 1986 en aansluitend seizoen drie, krijgen de nieuw ontwikkelde toys de overhand en worden ze nog steeds wereldwijd te koop aangeboden. Maar dan wordt het moeilijker. De Japanners noemen de eerste 3 seizoenen al anders en met seizoen 4 komt het eerste grote verschil tussen de Japanse, en de Amerikaanse en Europese markt.
En wordt het superverwarrend.
Japan krijgt met Headmasters een eigen cartoon dat veel verder gaat dan The Rebirth, die in de VS en Europa wordt uitgezonden. Bijna de hele toyline blijft hetzelfde, maar de verpakkingen in Japan gaan steeds meer verschillen. Met het 4e seizoen komt de definitieve scheiding tussen de Japanse en onze markt. Men gaat nog mallen delen, maar de figuren worden in Japan in andere kleuren, andere verpakkingen en zelfs onder een andere sublinenaam uitgebracht.
Kun je dit illustreren met enkele voorbeelden?
Een mooi voorbeeld zijn de figuren die bij onsPowermasters worden genoemd. In Japan heet dat Masterforce of Godmasters, een line waarin we ook Pretenders terugvinden. Wij krijgen vervolgens deMicromasters en de Actionmasters. Europa krijgt trouwens ook de Classics, heruitgegeven G1 figuren in gouden dozen. Japan blijft zijn eigen koers varen met hun eigen G1 sublines, met een eigen bijbehorendeanimated series. Victory is een groot succes. Van Zone is een volledige subline met uitgebrachte toys, maar de cartoon bestaat uit slechts 1 aflevering. Van Return of Convoy en Operation Combination is alleen een sublinemet toys en manga comics uitgebracht. De sublines na de Victory toyline deelden enkele mallen van de Micromasters, die in de VS en Europa werden uitgebracht.
Met al die reeksen is het voor verzamelaars al een helse klus om ze te zoeken, maar ik kan aannemen dat het voor die jongeren toen ook verwarrend was.
Tegen die tijd is de houdbaarheid van de toyline in de VS inmiddels verstreken, hoewel het in Europa nog even doorgaat. Enkele sublines onder de noemer European Exclusives, met de Turbomasters, blijven verkopen. Wij krijgen een combinatie van figuren uit de Japanse subline Operation Combination en exclusief voor Europa geproduceerde lines. Maar hierna lanceert men de eerste G2 figuren in de VS, waarna Europa en Japan volgen. Het Generation 1 tijdperk is definitief ten einde.
Hoe onderscheid je Generation 1 van Generation 2Transformers?
G1 of Generation 1 loopt van 1984 tot en met 1992, als je de Euro Exclusives en de Japanse G1 lijnen meerekent. Deze line wordt ondersteund door een animated series en een comic. De mallen komen oorspronkelijk van de Takara franchises Microchange/Microman enDiaclone, later worden er “geleend” van onder andere Takatoku, maar de meeste mallen zijn nieuwe ontwerpen.
G2 of Generation 2 wordt vanaf 1993 gelanceerd. Deze toyline is deels gebaseerd op de comicline en maakt gebruik van mallen uit de G1 en G1 Euro Exclusive lines. Pas later volgen nieuwe mallen. Het grote verschil tussen beide is het ontbreken van een animated series, een ander verhaal en andere vijanden.
Heb je een Holy Grail?
Oh dear, dit is een hele moeilijke vraag, gezien ik blij ben met alles wat in mijn verzameling aanwezig is.
Favoriete stukken dan.
Mijn absolute trots is mijn G1 Bumblebee verzameling. ik mis enkel 2 Braziliaanse Estrela varianten (de rode en de oranje versie), de blauwe Microman/Microchange versie en beide G1 US pre-rub versies MOSC. Nu binnen mijn verzameling heb ik wat anderen als Holy Grails te beschouwen.
Dit is het moment om te stoefen.
Naar de Japanse G1 #11 Bumble MIB ben ik jaren op zoek geweest. Op de bekende veilingsites werd dit stuk niet aangeboden, maar toen Curt van TFSource er eentje net voor mijn neus voor een gigantisch bedrag verkocht, zakte de moed in de schoenen. Nu wist ik er nog ene bij iemand in de verzameling staan. Probleem, deze verzamelaar was niet zomaar iemand.
Wie?
Niemand minder dan de gerespecteerde Marco Salerno, die in mijn top drie van grootste verzamelaars ter wereld staat en waar ik veel respect voor heb. Bovendien is het een verschrikkelijk aardige vent. Na een aantal keer, verspreid over anderhalf jaar, te hebben gevraagd of hij dit stuk niet aan mij zou willen verkopen, kwam ineens de reactie die ik niet verwachtte. Om mijn Bumblebee verzameling een stapje dichter richting perfectie te brengen, wou hij het me verkopen! Ik was en ben nog steeds door het dolle heen. Ik liet er speciaal een acryl display case door UKG op maat voor maken om hem zo te beschermen van stof en UV invloeden.
Er was nog een tweede item die je wou delen.
Ja, mijn Mexicaanse Blue IGA Bumblebee. Ook naar dit item ben ik lang op zoek geweest, tot ik in contact kwam met een persoon uit Mexico. Hij wist er namelijk één staan in de verzameling van een Mexicaanse collector. Hij zou die verzamelaar overtuigen om het aan mij te verkopen. Gezien de absolute zeldzaamheid van dit item, en de wazige foto’s die ik te zien kreeg, nam ik een enorm risico. Een risico dat ik wel moest nemen, gezien dit misschien wel de zeldzaamste variant van Bumblebee is en ik er de afgelopen 6 jaar nog maar eentje te koop heb zien staan. Uiteindelijk is het item per koerier van Mexico naar Nederland verscheept. Ik sprong een gat in de lucht, het is echt en ik heb het in handen!
Maar waarom Bumblebee? Je bent daar trouwens niet de enige in.
Bumblebee is aardig, behulpzaam en strijdt voor rechtvaardigheid. Hij is altijd de Autobot met het meest menselijke karakter geweest. Als kind kon ik mij daar het meest mee associëren. Dat Bee transformeert in een VW kever speelt ook mee. De toy Bumblebee kreeg ik van mijn ouders toen ik klein was, en uiteraard heb ik die, samen met 28 andere Transformers, nog steeds.
Bumblebee was ook de ster van de eerste Transformers film. Als verwoed fan heb je waarschijnlijk een mening over de verdelende Michael Bay-projecten.
Och, de films zijn erg vermakelijk om naar te kijken, je moet gewoon je kritische gedachten en blik uitschakelen. Gewoon lekker kijken naar vette robots die elkaar afknallen. Daar zijn ze prima geschikt voor. De verwijzingen naar G1 en Beast Wars zijn leuk gedaan, natuurlijk is het acteerwerk uiteraard een stuk minder. Maar ach, het blijven Transformers films!
[su_quote cite=”Sebastien Pex”]Och, de films zijn erg vermakelijk om naar te kijken, je moet gewoon je kritische gedachtes en blik uitschakelen. Gewoon lekker kijken naar vette robots die elkaar afknallen. [/su_quote]
En de animated series?
Die zitten erg goed in elkaar. Ik heb nog niet alles gezien, maar ben erg te spreken over de Prime series. Het verhaal zit goed in elkaar en het is een beetje duister. Daar hou ik erg van. Animated vind ik niets, maar je kan nu eenmaal niet alles leuk vinden.
Deze vraag had ik de vorige keer moeten stellen. Waarom Star Wars LEGO en geen KREO Transformers?
Ik heb enkele KREO Transformers sets, maar als echte LEGO fan is het toch wel een beetje vloeken in de kerk. Het verschil in kwaliteit is duidelijk aanwezig. De steentjes passen niet altijd even netjes en het plastic is dunner. De LEGO Star Wars sets daarentegen zijn fantastisch gemaakt, met veel details en zijn altijd een plezier om te bouwen.
Is er nog andere Transformers merchandise die van mindere kwaliteit is?
Wat ik wel als een teleurstelling mag bestempelen, is de overvloed van de vele Third Party Transformersfabrikanten, die met een discutabele kwaliteit en mooie productfoto’s snel geld willen maken en vele kopers teleurstellen. Deze slechte kwaliteitsproducten zijn dan ook echt troep en zouden nooit op markt mogen komen. Gelukkig zie ik langzaam aan wel een kwaliteitsverbetering in de markt. Dit, in combinatie met een aanbod van figuren die Hasbro Takara niet ontwikkelt, is een goede zaak.
Wat zijn Third Party Transformers?
Third party Transformers (3P) zijn transformerende robots gebaseerd op het Transformers concept, maar gefabriceerd door andere fabrikanten dan de licentiehouder Hasbro Takara. Bekende 3P fabrikanten zijnFantoys, Igear, Warbatron, Unique Toys en Fansproject. Zij komen de vraag van verzamelaars naar specifieke items, waar Hasbro Takara geen productieplannen voor heeft of waarvan de officiële figuren niet aan de verwachtingen voldoen, tegemoet. Er bestaan ook 3P fabrikanten die zich specialiseren in kits om je officiële figuur meer cartoon of comic accurate te maken.
Handig om te weten. Heb je nog tips? Wat zijn de valkuilen?
- Begin klein! Ga eerst oriënteren wat je wil verzamelen en richt je op een subline van de serie.
- Kom in contact met andere verzamelaars. Ga naar beurzen en evenementen, en spreek ze aan. Je zal merken dat iedereen je wil helpen of van informatie wil voorzien. Zoek op Facebookpagina’s naar groepen en spreek met de leden. Durf te vragen. Er zit een schat aan informatie tussen de oren van verzamelaars. Veel wat je zelfs via google niet vindt.
- Verzamel voor jezelf en voor niemand anders! Voor mij is verzamelen pure emotie! Het nostalgische gevoel is onbetaalbaar. Verzamelen doe je voor jezelf, niet voor je familie, vrienden of een Facebook groep. Dit staat voor mij op nr 1!
Voor meer Transformersgenot raden we jullie B.O.T.S., de grootste Transformersbeurs van Europa, aan.
[sgmb id=”1″]