Filmisch en verhaaltechnisch blijft die eerste Alien de kroonjuweel binnen de franchise.
Vorig jaar kwam de filmmaatschappij 20th Century Fox op het lumineus idee dat Aliens, de fantastische film van James Cameron uit 1986, gevierd dient te worden. Nu, of deze beslissing uit volledig altruïstische overwegingen werd genomen laat ik aan uw oordeel over, maar 26 april staat dus bekend als Alien Day. Driewerf hoera.
Zo past het perfect bij Star Wars Day (4 mei), Star Trek Day (8 september), The Longest Day (6 juni) en het waarschijnlijk spoedig te volgen The Fast & The Furious Day.
Alien Day
Omdat ze hun klanten graag verwennen organiseerde Kinepolis een eenmalige vertoning van de originele film, Alien (1979) in de cyclus, onder de noemer Reprise: Alien (1979). Ze voegden ook daad bij woord en gaven elke bezoeker een DVD van Aliens (1986) en een best elegante zwart-wit poster. Het is eens wat anders dan het gratis reclamevod Vertigo.
Hoewel de film technisch gezien in de late jaren 70 werd uitgebracht, wordt het unaniem bij de jaren 80 gerekend. Nu, elk excuus om deze klassieker op groot scherm – waar het thuishoort – te zien blijft goed.
Gezien iedereen de film al wel eens heeft gezien, doet een review hier weinig ter zake. Dus spring ik onmiddellijk naar de belangrijkste vraag.
Blijft de film overeind?
Ja. Absoluut. Zonder twijfel.
Filmisch en verhaaltechnisch blijft die eerste Alien de kroonjuweel binnen de franchise. De acteerprestaties, met een jonge Sigourney Weaver als Ellen Ripley voorop, zijn puik. Je kunt stellen dat het allemaal wat traag start, maar eenmaal de Xenomorph zijn kop opsteekt en het ruimteschip Nostromo in een dodelijk doolhof transformeert is de spanning te snijden.
Dat valt vooral op in een duistere bioscoopzaal waar je ongestoord van de klank, en van de soms ijzingwekkende en strategisch gekozen stiltes, kunt genieten. Volledig overstag ga je als je die door H.R. Giger ontworpen decors en setting in volle glorie aanschouwt. Neen, hoe fantastisch en duur je home cinema ook moge zijn, deze beleving valt niet te evenaren.
Alien: Covenant
Na de film sprak regisseur Riddley Scott ons vanop het scherm toe. Hij beloofde ons een unieke proloog en een filmfragment van Alien: Covenant te tonen. Spanning alom.
De teaser werkt echter contraproductief. Na een fragment van ruim 10 minuten, propvol schreeuwerige astronauten, bedenkelijke CGI en enkele lawaaierige explosies, kan je enkel vaststellen dat de bijna 40 jaar oude klassieker die je net hebt gezien niet te evenaren valt. Diepe zucht, ik weet genoeg.
[sgmb id=”1″]
Meer informatie over Alien Day vind je op – ja, het bestaat – Alienpedia.